درمان تعريق زياد

درمان تعريق زياد

تعريق بيش از حد و درمان آن

۴۲۹ بازديد

تعريق بيش از حد و درمان آن


دانشمندان دقيقا نميدانند علت عرق كردن افراطي چيست، ولي اين پديده فراگيرتر از چيزي است كه به نظر ميرسد. روش هاي درماني گوناگوني وجود دارند، ولي اكثر افراد از اين روش ها بي اطلاع هستند. طبق مطالعه اي كه در سال ۲۰۰۴ انجام شد، دو سوم كساني كه اين مشكل را دارند (كه با عنوان hyperhidrosis شناخته ميشوند) هيچگاه در مورد مشكل خود با متخصص مشورت نكرده اند.
متخصص پوست Dee Anna Glaser از دانشگاه سنت لوييس و يكي از محققان اين مطالعه ميگويد: اين مسئله واقعا باعث خجالت افراد ميشود. در اين مورد تصورات ذهني فراواني در جامعه وجود دارد. از جمله اينكه مردم فكر ميكنند زياد عرق كردن ناشي از ضعف بهداشت افراد است. قابل تصور است كه افرادي با اين مشكل چرا از مطرح كردن مشكل خود وحشت دارند.

تعرق بيش از اندازه خيلي بيشتر از آن چيزي كه شما تصور مي كنيد رايج است به همين دليل هيچ دليلي براي نگرانـي و نااميدي وجود ندارد و نبايد تصور كنيد كه در دنيا تنها فردي هـستيد كه عـرق مي كنـد. در حالي كه تعرق يكي از واكنش هاي طبيعي بدن محسوب مـي شود و بـه بـدن در كاهش دمــاي سطحي كمك مي كند، اما اگر شما هميشـه بـدون توجه به دماي اطراف در حال عرق كردن هستيد، بايد قدري روي مسئله دقيق تر شويد. به گزارش سايت اينترنتي مردمان، نوعي بيماري با نام هايپرهيدروسيس (بيماري غدد عرقي) وجود دارد كه گريبانگير ۲ تا ۳ درصد ااز جـمعيت كل آمريكاست و بيشتر از طريق كف دست و پــا خود را نشان مي دهد. اين بيماري همچنـين مـي تــواند در زير بغل و يا ساير نقاط بدن نيز ظاهر شود. معمولاً از دوران نوجواني به بعد قابل تشخيص بوده و تعرق بيش از اندازه دست و پا از سن ۱۳ سالگي به بعد در بيماران كاملاً مشهود خواهد بود. اگر اين بيماري تحت درمان قرار نگيرد، فرد ما بقي عمر خود را با وجود اين بيماري سر مي كند و اين احتمال وجود دارد كه ناراحتي هاي بي شمار ديگري نيز برايش بوجود آيد. به عنوان مثال افرادي كه دچار انواع تشديد يافته اين بيماري هستند، حتي در گرفتن فرمان ماشين نيز دچار مشكل مي شوند. گاهي اوقات هم در هنگام دست دادن با افراد پس از يك جلسه كاري مهم دچار مشكل خواهند شد. به هر حال بدون در نظر گرفتن موقعيت فردي افراد، اين اختلال مي تواند مشكلات عديده اي را در زندگي بيماران ايجاد كرده و اعتماد به نفس آنها را تا حد بسيار زيادي كاهش دهد.

عرق كردن زياد : وضعيتي مرموز
Glaser ميگويد: كسي كه بيشتر از مقدار مورد نياز براي تنظيم شدن دماي بدنش عرق ميكند، اين مشكل را دارد. كساني كه تحت عنوان hyperhidrosis شناخته ميشوند، در مناطق مشخصي از بدن مثل كف دستها، كف پا، زير بغل و صورت عرق ميكنند. اين حالت در نوجواني بروز ميكند ولي ممكن است تا چند سال بعد به عنوان يك مشكل شناخته نشود. بر اساس تحقيقات سال ۲۰۰۴، Glaser تخمين ميزند، نزديك به هشت ميليون (يا نزديك به سه درصد از جمعيت آمريكا) از hyperhidrosis رنج ميبرند.
غده هاي عرق در بدن افراد hyperhidrosis از نظر اندازه، تعداد و محل قرارگيري تفاوتي با افراد عادي ندارند. Glaser ميگويد: به نظر ميرسد كه مركز كنترل كننده‌ي ميزان عرق بدن براي ايجاد تعادل دما در مغز، فرمان عرق ريزي شديد را از نقطه ي مشخصي صادر ميكند. اينكه چرا اين فرمان صادر ميشود، معلوم نيست. حدود نيمي‌از افراد hyperhidrosis در خانواده ي خود سابقه ي اين بيماري را دارند، كه به همين دليل احتمال ميرود عامل آن نوعي مولفه ي ژنتيكي باشد.
پزشكان ميگويند اغلب عرق كردن اين افراد دليل روشني ندارد. اگر چه اضطراب و تشويش باعث بروز اين پديده نميشود، ولي نگراني فرد براي بروز اين حالت، خود سبب شروع و يا تشديد عرق ريزي است.
Harold Brody متخصص پوست در آتلانتا ميگويد: پيش از پرداختن به درمان اين بيماري، توجه ميكند كه آيا عرق كردن بيمار از علائم ديگر بيماريها مثل ديابت يا پركاري غده تيروئيد است يا نه. عرق كردن فرد ميتواند ناشي از مصرف مواد (مخدر يا درماني) باشد.

درماني “انقلابي” براي عرق ريزي شديد؟
Brian Olds، تكنسين اطلاعات از سنت لوييس ميگويد: عرق ريزي وي بعد از گذشت شش روز از تزريق Botox در زير بازوهايش متوقف شده است. پيراهنش دوباره كثيف نميشود و مثل گذشته لازم نيست لباس اضافي با خود حمل كند. او ميگويد: از نتيجه فوق العاده راضي هستم.
طي فرآيند بحث برانگيزي به نام sympathectomy، جراح بخشي از عصب داخل قفسه ي سينه را برش ميدهد و پيام عصبي گذرا از اين عصب كه باعث عرق كردن فرد ميشود را براي هميشه قطع ميكند.
Joseph غير مجاز مي باشدelli، جراح دانشگاه پزشكي تگزاس ميگويد، بيماراني كه او تحت عمل جراحي قرار داده است، پس از پايان يافتن عمل، وقتي دستان خود را پس از چندين سال خشك و عرق نكرده ميبينند، متحير ميشوند. برخلاف ديگر روش هاي درماني، روش sympathectomy، درماني دائمي‌ براي اين مشكل است.
در گذشته جراحي sympathectomy، عملي سخت به حساب مي‌آمد، چون لازم بود فقسه ي سينه و يا كمر بيمار به طور كامل باز شود. امروزه اين عمل با استفاده از ابزار و يك دوربين بسيار كوچك كه از يك شكاف ريز وارد بدن بيمار ميشوند، و با نام endoscopy شناخته شده است، صورت ميگيرد و به يك عمل سرپايي تبديل شده است. ولي اين عمل به دليل وجود عارضه اي همچنان بحث برانگيز است . اگر چه عرق كردن كف دستها و زير بغل قطع ميشود ولي در ساير نقاط بدن مثل سينه، كمر و يا پاها افزايش ميابد.
غير مجاز مي باشدelli ميگويد: در بيماران hyperhidrosis، اعصاب سمپاتيك بيش فعالند. اگر بخشي از آن را حذف كنيد، ساير قسمتها شديدتر عمل خواهند كرد.
ولي Whitney Burrows، جراح مركز پزشكي دانشگاه مريلند كه در اعصاب سمپاتيك تخصص دارد، ميگويد بسياري از بيماراني كه او جراحي كرده است از كمتر شدن عرق كف دست و پا بسيار راضي بوده اند و از بيشتر شدن عرق ريزي ساير نقاط بدن، كه كمتر به چشم مي‌آيند، شكايتي ندارند. Burrows پيشنهاد ميكند براي داشتن شانس بيشتري در موفقيت عمل، از جراحان با تجربه زياد استفاده شود

تشخيص هايپر هيدروسيس

معمولاً كساني كه دچار اين بيماري مي شوند مشكلي در تشخيص آن ندارند، چرا كه علائم آن كاملاً مشهود است و اين افراد بدون در نظر گرفتن درجه حرارات بدن، همواره در حال تعرق هستند. آزمايش هاي تخصصي نيز در اين زمينه وجود دارد كه از جمله آن مي توان به تست يد و نشاسته اشاره كرد. مراحل آزمايش به اين شرح است كه مقدار ۱ گرم يد را با ۵۰۰ گرم نشاسته انحلال پذير مخلوط كرده و بر روي محل مورد نظر مي زنند. اگر رنگ اين محلول آبي تيره و يا سياه شد معلوم مي شود كه فرد دچار تعرق بيش از اندازه است.

دلايل ايجاد بيماري

اين بيماري را مي توان به دو نوع هايپرهيدروسيس اوليه و ثانويه طبقه بندي كرد. انواع اوليه آن از زمان نوزادي آغاز شده و نوع ثانويه قدري ديرتر خود را نشان مي دهد. هايپر هيدروسيس اوليه، به دليل انتقال كروموزوم هاي ارثي كه خصيصيه ژنتيكي خاصي را در بر دارند، ايجاد مي شوند. از فاكتورهاي ديگر ايجاد اين نوع اختلال مي توان به دلايل نرولوژيك، متابوليك و سيستماتيك اشاره كرد.

نوع ثانويه كه در سنين بالاتر بروز مي كند، مي تواند به دليل ترشحات غده هيپوفيز و تيروئيد ايجاد شود كه در پي وجود بيماري هايي نظير ديابت، تومور و نقرس ايجاد مي شوند. به همين دليل اگر تصور مي كنيد كه در يك چنين گروهي قرار مي گيريد، بايد حتماً به پزشك مراجعه كنيد چرا كه ممكن است دچار بيماري اي شده باشيد كه از وجود آن اطلاع نداشته باشيد ( به عنوان مثال: ديابت)

همچنين از ديگر دلايل ايجاد تعرق بيش از اندازه مي توان به افزايش اضطراب، مصرف مواد غذايي و نوشيدني هاي خاص، نيكوتين، كافئين و حتي برخي بوهاي آلرژي زا اشاره كرد.

طريقه درمان بيماري

متدهاي مختلفي هستند كه مي توانيد با استفاده از آنها اين بيماري را درمان كنيد. خوشبختانه درصد بسيار زيادي از افراد هستند كه در درمان بيماري موفق شده و مي توانند به زندگي عادي خود ادامه دهند. در اين قسمت چند تكنيك درماني كه ثمر بخش بودن آنها به اثبات رسيده را به شما معرفي مي كنيم:

ضد تعرق ها

معمولاً به بيماران در مراحل ابتدايي تجويز مي شود و از انواع محصولاتي اند كه در دسترس هستند. بايد به دنبال انواعي از ضد تعرق ها باشيد كه حاوي كلريد آلومينيوم هستند.هر شيشه از آنها در حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان بوده و مقرون به صرفه هستند.

ضد تعرق ها با اثر بالا

اين ضد تعرق ها حاوي آلومينيوم كلريد هگزاهيدرات هستند كه تاثير گذاري بالاتري نسبت به محصول قبلي دارند. براي شروع بايد به مدت يك هفته به طور دائمي از آن استفاده كنيد، اما بعداً ميزان استعمال آن را مي توانيد تا هفته اي دو بار نيز كاهش دهيد. از آنجايي كه فروش اين دارو فقط با تجويز پزشك امكان پذير مي باشد، قيمت آن نيز قدري بالاتر است. به هر حال انواع ۲ تا ۵ هزار توماني آن در بازار يافت مي شود.

يون زدا

اين دستگاه مقداري بار الكتريكي را به پوست وارد مي كند و از شير آب به عنوان رسانا استفاده مي شود. به خاطر داشته باشيد كه برخي از افراد اين مورد را دردناك گزارش كرده اند به همين خاطر اگر در محل مورد نظر زخم و يا جراحتي وجود دارد، بايد از استعمال آن خودداري كنيد. نسبت به موارد قبلي قدري پر هزينه تر بوده و خريد دستگاه در حدود ۶ تا ۶۵ هزار تومان هزينه در بر دارد. در بيشتر موارد هم از تاثير گذاري موقتي و نامناسبي برخوردار است.

داروهاي خوراكي

علاوه بر كرم هاي موجود، براي درمان تعرق زياد، داروهاي خوراكي نيز وجود دارند. از جمله معروف ترين اين داروها مي توان به موارد زير اشاره كرد: ديتروپان، روبينول، كاجنتين. براي افرادي هم كه مشكل تعرقشان به دليل استرس است، استفاده از داروهاي ضد افسردگي پيشنهاد مي شود. قيمت اين داروها متفاوت است به ويژه با توجه به نوع بيمه درماني كه شما استفاده مي كنيد. البته از ۷۰۰ تومان تا ۲۰۰۰ تومان بيشتر نخواهد بود.

بوتاكس

بوتاكس هم شيوه جديد درماني ديگري است كه هر روزه طرفداران بيشتري پيدا مي كند. اين محلول به ويژه در ناحيه زير بغل تاثير شگرفي مي گذارد. يكبار مصرف آن خيال شما را براي ۶ ماه راحت مي كند. البته هزينه آن قدري بالاست؛ به عنوان مثال براي هر دو پا هزينه اي بالغ بر ۲۰۰هزار تومان در بردارد.

جراحي

دو نوع جراحي وجود دارد كه مي توانند براي درمان اين بيماري استفاده شوند. اولي از طريق آندوسكپي و دومي برداشتن كلي غدد عرقي است. در گزينه اول سلول هاي عصبي مشكل زا انتخاب شده و آنها را مي سوازنند و يا قطع مي كنند تا ديگر نتوانند سيگنال هايي را كه سبب ايجاد عرق مي شوند به نقطه مورد نظر برسانند. مشكلي كه در اين نوع درمان وجود دارد اين است كه اغلب افراد اظهار مي دارند زماني كه اين كار را در يك محل انجام مي دهند، نقاط ديگر بدن عكس العمل نشان داده و تعرق در آن مناطق افزايش پيدا مي كند. همچنين از ساير اثرات جانبي اين شيوه درماني مي توان به كاهش احساس ترس و هوشياري و افت ضربان قلب اشاره كرد.

در جراحي نوع دوم، غدد عرقي به سادگي برداشته مي شود و بيمار زير بيهوشي مي رود. اين عمل چيزي در حدود ۶۰ تا ۹۰ دقيقه به طول مي انجامد و بيمار به محض اتمام عمل جراحي مي تواند به خانه بازگردد. اكثر بيماران اين گزينه را ترجيح مي دهند. البته بايد توجه داشته باشيد كه گران ترين انتخاب هم همين مورد است.

استفاده از گياه برنجاسپ

اين شيوه درماني به افرادي توصيه مي شود كه به دنبال استفاده از درمان هاي طبيعي هستند. هم به صورت كپسول و هم به صورت چاي مي توان از آن استفاده كرد. براي بدست آوردن نتيجه كافي بايد فرد به طور روزانه از اين گياه مصرف كند. اين مورد هم از انواع ارزان روش هاي درماني بوده و در حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان هزينه در بر دارد.

مطالعات مختلف روش جلوگيري از عرق كردن بيش از حد در كف دست ها، پيدا شد. با تزريق مقدار معيني سم بوتولينوم در هر كف دست، براي ۴ تا ۱۲ ماه عرق كردن كف دست در اين بيماران متوقف شد.قسمت هايي از بدن كه بيشتر عرق مي كنند زير بغل و اطراف سينه هاهستند.
افرادي كه بيش از حد عرق مي كنند، مي توانند (۱)Drysol را به زير بغل خود بمالند كه در اين صورت براي مدت يك هفته عرق نخواهند كرد.
بسياري از مواد ضد عرق حاوي آلومينيم هستند. آلومينيم سومين ماده اي است كه در سطح زمين به مقدار زياد وجود دارد و بدون خطر است.
ديده شد در مغز افرادي كه به علت بيماري آلزايمر فوت كرده بودند، مقادير زيادي آلومينيم وجود دارد ، اما در مجموع بافت هاي آسيب ديده داراي آلومينيوم بالايي هستند. پس افزايش آلومينيم در مغز اين افراد به علت آسيب بافت ها بوده است نه علت ايجاد بيماري.
بعضي افراد وقتي مي خواهند در جمعي صحبت كنند، عصبي شده و به شدت عرق مي كنند. خوردن قرص۲۰ ميلي گرمي (۲)inderal نيم ساعت قبل از سخنراني مي تواند از عرق كردن شما جلوگيري كند.

همچنين مي توانيد از وسيله اي بنام Drionic استفاده كنيد كه اين وسيله داراي يك صفحه كاغذي مرطوب مخصوص است كه مي توانيد كف دست يا پاي خود را به روي آن بماليد يا آن را به زير بغل خود بماليد كه تا ۶ هفته از عرق كردن شما جلوگيري مي كند ( مطابق تصوير بالا ).
(۳)Scopolamine نيز مي تواند از عرق كردن جلوگيري كند، ولي مي تواند باعث سرگيجه شود، بنابراين بايستي به مقدار خيلي كم مصرف شود.
قرص ۱۵ ميلي گرميPropanthelin نيز براي چند ساعت مانع از عرق كردن مي شود ولي آن نيز مي تواند باعث سرگيجه شود.
عرق كردن بيش از حد مي تواند به دليل عفونت، استرس، كاهش هورمون هاي جنسي باشد يا اينكه مسئله اي طبيعي باشد.

وقتي دماي بدن شما بالا مي رود، جريان خون گرم به مغز شما رفته و باعث مي شود خون بيشتري به سمت پوست شما جريان يافته و عرق كنيد. وقتي ورزش مي كنيد يا اگر عفونتي داشته باشيد، دماي بدن شما به طور طبيعي افزايش مي يابد.
اما اگر مقدار هورمون هاي بدنتان كاهش پيدا كند، بدون افزايش دماي بدن، عرق خواهيد كرد. مثلاً هورمون استروژن در خانم هاي يائسه به مقدار زيادي كاهش مي يابد و باعث عرق كردن آنها مي شود كه اصطلاحاً آن را ” گُرگرفتگي” مي گويند. در مردان نيز همين مكانيسم عمل وجود دارد بدين صورت كه وقتي براي درمان سرطان پروستات، هورمون هاي جنسي را در بدنشان كاهش مي دهند، باعث افزايش عرق كردن آنها مي شود.
پي نوشت :(۱) محلول ۲۰ درصد كلريد آلومينيم در الكل
(۲) همان پروپرانولول خوراكي است كه براي درمان فشار خون، آنژين صدري و لرزش بدن تجويز مي شود.
(۳) ماده اي است كه از گياهان بدست مي آيد و بعنوان داروي آرام بخش مصرف مي شود.

 

 

با اين 10 توصيه كمتر عرق بريزيد
عرق كردن، يكي از مشكلاتي است كه در روزهاي گرم تابستان انسان را آزار مي‌دهد. برخي‌ افراد از بوي عرق كلافه هستند و برخي ديگر از لكه‌هايي كه عرق روي لباس‌هايشان برجاي مي‌گذارد، گله‌ مي‌كنند.


با اين 10 توصيه مي‌توانيد از ميزان تعريق بدنتان بكاهيد و كمتر آزار ببينيد.
1- استرس‌تان را كم كنيد.
تنش‌هاي بيش از حد روزانه و استرس باعث تعريق بيشتر مي‌شوند. براي كاهش تعريق، كمي ‌آرام‌تر باشيد و استرس خود را كنترل كنيد.


2- لباس نخي روشن و كفش چرمي‌ بپوشيد.
الياف طبيعي مثل كتان يا پنبه عرق را به خوبي به خود مي‌گيرند، در حالي كه الياف مصنوعي آن را جذب نمي‌كنند و باعث رطوبت بيشتر آن ناحيه و بوي بد عرق مي‌شوند، بنابراين بهتر است در فصول گرم، لباس‌هاي نخي نازك و روشن بپوشيد كه نور خورشيد را كمتر جذب مي‌كنند و خنك‌تر هستند.
بهتر است كفش را هم از نوع جلوباز و از جنس چرم انتخاب كنيد، زيرا كفش‌هاي بسته آن هم از جنس مصنوعي، باعث تعريق بيشتر پا و بوي نامطبوع آن مي‌شوند.


3- عصاره مريم‌گلي استفاده كنيد.
برخي گياهان دارويي مانند «مريم‌گلي» باعث كاهش تعريق مي‌شوند. مي‌توانيد روزانه 25 قطره از عصاره اين گياه را در ليوان آب بريزيد و بنوشيد، يا به طور موضعي در زير بغل‌تان بماليد.


نكته: البته مصرف عصاره اين گياه به كودكان، زنان باردار و افرادي كه در معرض ابتلا به سرطان پستان هستند، توصيه نمي‌شود.


4- شام سبكي بخوريد.
اگر شب‌ها در خواب زياد عرق مي‌كنيد، قبل از خواب، شام مفصل نخوريد، زيرا اگر چند ساعت قبل از خواب، شام سبكي ميل كنيد، غذايتان سريع‌تر هضم مي‌شود و در نتيجه دستگاه گوارش مجبور نيست طي خواب فعال باشد و سموم را به شكل عرق از بدن دفع كند.